Ordning och reda i ekonomin

Korttidslösningar är sällan det bästa alternativet men ibland har man inget val. Det finns helt enkelt situationer som förutsätter en ”quick fix”.  När det gäller lån är det värre normalt, ett gott råd är att så långt det går hålla sig borta från allt vad snabblån heter. Den huvudsakliga anledningen till att undvika snabblån är att de kostar så mycket mer än alla möjligheter på marknaden. Rätan är avsevärt högre och inte sällan tillkommer det både startavgift och avbetalningskostnader på avtalet. Samantaget ger det ganska ofta en effektiv räntekostnad på uppemot 1000%.Tyvärr går det inte alltid att undvika denna finansieringsform, utan man får helt enkelt ta det onda med det goda.

Vid undantagsfall kan det vara OK att använda ett korttidslån för att tillfälligt avhjälpa en ekonomisk vardagskris. Kanske handlar det om ett kylskåp som gått i sönder eller en oväntad räkning, oavsett vad anledningen är kan man effektivt täppa till hålet i budgeten med ett lån.

Men innan du ens överväger att ta lån, måste du se till så att du kommer kunna betala tillbaka allt inom den avtalade tiden. Räkna på det hela, se till att upprätta en budget som täcker alla behov där du inkluderar återbetalningen av lånet. Se till så att du har lite marginal att ta av, undvik glädjekalkyler och var hellre lite överdrivet pessimistisk än optimistisk i dina uträkningar.

Innan du bestämmer dig för detta alternativ, bör du trots allt ha övervägt alla andra tänkbara lösningar. Finns det någon familjemedlem, kompis eller bekant som kan hjälpa dig? Prova först att ringa runt till alla du känner även om det känns lite motigt och pinsamt är det bra mycket smartare.

Inser du att alla andra tänkbara vägar är oframkomliga, kan du besöka lånehjälpen där du hittar all information som behövs för att upprätta en kredit.

Få ordning