Nu kan du låna trots dålig kreditvärdighet

Har man inte pengar och behöver låna har ett tidigare krav alltid varit att man skall ha en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar samt få förfrågningar.  Att låna pengar med dålig kreditvärdighet var otänkbart. De senaste åren har en lånemarknad förändrats. Numera går det mycket väl att få lån beviljade även om man har ansökt om ett flertal lån och det går till och med att låna med betalningsanmärkningar.

En förutsättning för att du skall få lån med dålig kreditvärdighet är att långivare inte använder sig av upplysningscentralen för kreditprövning. Några saker får du emellertid räkna med om du väljer att låna på detta vis:

  1. Du kommer få betala en högre ränta.
  2. Lånevillkoren kommer troligtvis vara märkbart sämre.
  3. Var observant på att du inte hamnar i en hanterbar skuldsituation.
  4. Använd en långivare som inte tar UC, för många registreringar hos Upplysningscentralen gör det än svårare att få låna pengar.

Så kan du förbättra dina chanser att få lån

Den som har dålig kreditvärdighet har ofta svårt att få lån. Om du blir nekad, finns det ytterligare ett par åtgärder som du kan ta till. Om du har något värdeföremål eller en egendom av något slag kan du välja att gå till en bank eller pantbank för att låna pengar med säkert. Fördelen med denna typ av lån är att räntan är lägre och du kan ofta låna mer pengar om du kan lämna en säkerhet. Tyvärr äger inte alla en fastighet eller har inte alla värdesaker som de kan pantsätta.

Vänd dig till en låneförmedlare

Om du haft trasslig ekonomi en längre tid, kan det bli svårt att vinna bankens förtroende om du inte har besitter en extraordinär övertalningsförmåga. Det du istället kan göra är att ta hjälp av en låneförmedlare som kan söka upp och välja ut relevanta långivare dit du kan skicka din låneansökan. Det görs då endast en kreditprövning i ditt namn, vilket minimerar den negativa inverkan på din kreditvärdighet. De banker som är villiga att ge dig ett lån trots dina förutsättning kommer sedan höra av sig till dig.

Borgenärslån

Får du avslag på din ansökan pga betalningsanmärkningar, kan du försöka hitta någon som är villig att gå i borgen för dig.

En annan möjlig väg är att hitta en borgenär som kan hjälpa dig att ta ett lån. Så kallade borgenärslån har visserligen blivit ovanligare, men samtidigt har andelen som har betalningsanmärkningar ökat varför det är rimligt att tro att denna utlåningsform kommer bli vanligare igen.

Texten uppdaterad: 2014-10-30

Andra lästips i detta ämnet:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *