Många säger att de kommer julhandla mindre i år

Det lackar onekligen mot jul. Jag är förmodligen knappast ensam om att känna en viss stress inför årets största högtid. Varje år är det samma sak, November skyndar på och det känns som om arbetet hopar sig på hög, oberoende av hur mycket eller lite jag arbetar, så även i år.

Själv har jag varit relativt förutseende med årets julhandel. I detta nu återstår endast en klapp och den har jag tänkt spara på till julmarknaden i advent. Alla de övriga julklappar har jag handlat via nätet, vilket känns underbart skönt och smidigt.

För egen del har jag handlat för ungefär lika mycket som jag brukar och högst sannolikt kommer de sammantagna julkostnaderna för mitt firande, att bli ungefär desamma som tidigare år. I snitt spenderar svensken omkring 7000 kr på julfirandet. En mycket stor summa och det märks inte minst då många måste låna pengar till jul.

I år är det dock många som funderar på att vila på hanen en aning, i varje fall om man får tro SBAB:s undersökning om den förväntade julhandeln. I undersökningen säger 3 av 10 att de kommer spendera mindre på klappar i år. Sämre tider och en orolig framtid tros vara orsaker till tt många inte planerar att spendera riktigt i samma omfattning som förväntat.