Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet

Anställningsförlust är tungt både i det korta och långa perspektivet. Inledningsvis handlar det framförallt om en psykologisk och mental påfrestning. Där känslor av besvikelse, förödmjukelse, skam och otillräcklig är mycket vanliga. Vanligt är också att drabbas av hopplöshetskänslor eller depression.

När den värsta chocken lagt sig och man acklimatiserats till arbetslösheten kommer ett antal andra bekymmer till ytan. Framförallt handlar dessa huvudbryn om att få pengarna att räcka till. Att försöka leva på miniersättning eller socialbidrag är extremt påfrestande. En begränsad ekonomi innebär begränsningar på alla områden i livet.

Försäkringar som ger dig ekonomisk utrymme trots arbetslöshet

Hur bra eller dålig ekonomi man kommer ha som arbetslös, avgörs många gånger långt innan man förlorar arbetet. De flesta med fast inkomst är med i en arbetslöshetskassa. Det innebär de är berättigade till arbetslöshetsersättning utifall de förlorar anställningen.

Som medlem i akassa, är man garanterad en dräglig ekonomi vid arbetslöshet. Dock kan de flesta räkna med att gå ner rejält i levnadsstandard eftersom akassan endast garanterar lön upp till en viss summa. Ett smart knep för dig som vill behålla en betydligt större av lönen är att teckna inkomstförsäkring. De gör att du får ut en stor andel av din nuvarande löneinkomst även som arbetslös.

Utöver dessa försäkringar, bör du naturligtvis även se till att avsätta ett viss kapital varje månad i preventivt syfte.Denna buffert kan då användas till utgifter utanför den begränsade budgeten som akassan och eventuell inkomstförsäkring medför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *