Betalningsanmärkningar en första varning som bör tas på allvar

I dagens Svenska dagbladet stod det att läsa om hur svenskarnas bolåneskulder ökat kraftigt under de senaste 9 åren. Enligt uppgifter som Upplysnings Centralen (UC) tagit fram har skuldberget växt med nästan 80%. Det är en väldigt kraftig ökning som kommer att påverka Sverige många år framåt.

Samtidigt kan man även läsa om hur nästan 50 000 svenskar med bolåneskulder har fått 3 eller fler betalningsanmärkningar till följd av försenade eller uteblivna avbetalningar. Att fler än tidigare har betalningsanmärkningar är något som märks inte minst på lånemarknaden, där banker som Bluestep erbjuder också lånetagare vid lavinens rand lån. Nu skriver jag inte detta för att vi skall starta en hetsjakt på dessa sidor, nej det tjänar väldigt lite till, vad som däremot behövs är att betalningsanmärkningarna tas på allvar. Personer med betalningsanmärkningar kan om det vill sig väldigt illa hamna i en så pass dålig ekonomisk situation att de aldrig någonsin lyckas återhämta sig. Tyvärr är det inte ovanligt att oförmågan att sköta sin ekonomi hänger ihop med problem i livssituationen.

fattiglapp

Från statligt håll borde man ta tag i problemet, genom att först och främst förbjuda flera av de långivare som aktivt går in för att tjäna pengar på kunder med svag ekonomi. Men det räcker inte, därefter måste på ett eller annat vis få människor att själva förstå det allvarliga i att få en betalningsanmärkning.

Comments are closed.